Nógrádi-baleset – elkészülnek a szakértői jelentések

Kaposvár, 2001. február 5., hétfő (MTI) – Ezen a héten elkészülnek a még hiányzó szakértői jelentések a volt közlekedési minisztert szállító Audi és egy Trabant ütközésének következtében tavaly októberben két halálos áldozatot követelő baleset ügyében – tájékoztatta hétfőn az MTI-t Tóth János, a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója.

Az ezredes közölte: a rendőrség ennek alapján a hónap végéig elkészíti a vizsgálati jelentést az ügyészség számára.

A rendőrtiszt emlékeztetett arra, hogy a közlekedési baleset, amelynek során az azóta lemondott Nógrádi László közlekedési minisztert szállító Audi és egy Trabant ütközött a 7-es úton, az Ordacsehi elágazónál még a múlt év október 28-án történt, s a Trabant vezetője még aznap, utasa egy hónappal később meghalt.

Annak, hogy a szokásos hatvan napos vizsgálati időtől eltérően még nem tudtuk lezárni az ügyet, az az oka, hogy az Audi fedélzeti számítógépét Németországba küldtük az Audi-gyárba vizsgálatra – magyarázta Tóth János.

Hozzátette: a német kollégáknak köszönhetően a gyár szakemberei nem az ilyen esetben megszokott három hónapos határidőre, hanem soron kívül, öt héten belül elkészítették a rendőrség által kért vizsgálatokat.

Ezek eredménye megérkezett, s így már nincs akadálya annak, hogy a műszaki szakértők összevessék az eddigi eredményekkel, és mint ígérték, ezen a héten elkészítsék a jelentésüket – mondta el Tóth János.

Arról is szólt, hogy a baleset körülményeinek tisztázására december elsején a helyszínen rekonstruálták a történteket.

Főként azt vizsgálták, hogy a Trabant vezetője hallhatta, láthatta-e a megkülönböztető hang- és fényjelzést.

A közbiztonsági igazgató ezzel kapcsolatosan közölte: az akusztikus szakértő a helyszíni rekonstrukció, illetve egyéb vizsgálatok alapján készíti el a jelentését, amelyet az egyéb szakértői jelentésekkel együtt tárnak majd az érintettek, illetve az közvélemény elé.

Tóth János tájékoztatása szerint a rendőrség egyébként minden egyéb, az üggyel kapcsolatos feladatot elvégzett.

Így többi között meghallgatott minden lehetséges tanút, közülük tizenheten rendelkeznek a baleset körülményeiről lényeges információkkal.

A tanúk vallomásában nincs ellentmondás – mondta az ezredes.

Hozzátette: a hatóságok az ezzel kapcsolatos részletekről ugyancsak a vizsgálat lezárását követően, feltehetően még e hónap végén adnak majd tájékoztatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.