Nógrádi baleset – megérkeztek az utolsó jelentéshez szükséges adatok

Kaposvár, 2001. február 13., kedd (MTI) – Kedden megérkezett Németországból a Somogy megyei Rendőr-főkapitányságra annak a fedélzeti számítógépnek az elemzése, amelyet a Audi gyártól kért a rendőrség annak érdekében, hogy a volt közlekedési minisztert szállító Audi és egy Trabant két halálos áldozatot követelő ütközésének körülményeit minden részletre kiterjedően megvizsgálhassa – tudta meg az MTI kedden rendőrségi forrásból.

A tájékoztatás szerint a gyártó cégtől megkapott adatok alapján a műszaki szakértőnek egy hétre van szüksége ahhoz, hogy összevesse az eddig rendelkezésre álló adatokkal és elkészítse a jelentését.

Az Audi gyárban egy ilyen elemzésre többnyire hónapokat kell várni, a somogyi rendőröknek azonban öt hét alatt a rendelkezésükre bocsátották a még hiányzó adatokra.

Köszönhető ez a német rendőröknek, akiktől segítséget kértek és kaptak magyar kollégáik.

Az Audi gyár eltért az ilyenkor szokásos ügymenettől, soron kívül végezték el a kért elemzéseket.

A közlekedési baleset múlt év október 28-án történt a 7-es úton, az Ordacsehi elágazónál.

A Trabant vezetője, egy 21 éves fiatalember még aznap, utasa, egy 21 éves lány egy hónappal később meghalt.

A baleset után néhány nappal Nógrádi László közlekedési miniszter, aki egyébként megsérült az ütközés következtében, lemondott.

Korábbi rendőrségi információk szerint az ilyenkor szokásos hatvan napos vizsgálati időtől eltérően azért nem tudták még lezárni az ügyet, mert az Audi fedélzeti számítógépének elemzésére vártak.

Az ügyészségtől e hónap végéig kaptak halasztást.

A baleset körülményeinek tisztázására december elsején a helyszínen rekonstruálták a történteket.

Főként azt vizsgálták, hogy a Trabant vezetője hallhatta, láthatta-e a megkülönböztető hang- és fényjelzést.

Az MTI értesülése szerint ennek alapján az akusztikus szakértő már elkészítette a jelentését.

Ezt azonban csak az egyéb szakértői jelentésekkel együtt tárják a közvélemény elé, ám annak előtte előbb az érintetteket tájékoztatják.

Erre azért van szükség, mert ennek ismeretében bármely fél – az Audit vezető sofőr, illetve a balesetben elhunytak jogi képviselői – még újabb szakértői vizsgálatot kérhet – tájékoztatták az MTI-t rendőrségi körökből.

Tóth János tájékoztatása szerint a rendőrség egyébként minden egyéb, az üggyel kapcsolatos feladatot elvégzett, így többi között meghallgatott minden lehetséges tanút, közülük tizenheten rendelkeznek a baleset körülményeiről lényeges információkkal.

A tanúk vallomásában nincs ellentmondás – mondta az ezredes, ám, mint hozzátette: az ezzel kapcsolatos részletekről ugyancsak a vizsgálat lezárását követően, feltehetően még e hónap végén adnak majd tájékoztatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.