Ordacsehi baleset – megkezdődött a tárgyalás

Kaposvár, 2001. április 25., szerda (MTI) – Nem tartja magát bűnösnek a korábbi közlekedési miniszter Audiját vezető sofőr, akit az Ordacsehi elágazónál tavaly októberben történt, két halálos áldozatot követelő karambol okozásával vádolnak a Kaposvári Városi Bíróságon szerdán megkezdődött perben.

A tárgyaláson a vádirat ismertetése után hallgatta meg a bíróság Letenyei Ferenc Gyulát, Nógrádi László gépkocsivezetőjét.

A vád szerint a közlekedési minisztert szállító szolgálati Audi vezetője, megkülönböztető fény- és hangjelzést használva, mintegy 133-141 kilométeres sebességgel haladt a 7-es úton Balatonföldvárról Nagykanizsa felé, amikor az Ordacsehi elágazóhoz ért.

Eközben – áll a vádiratban – úgy kezdett előzésbe, hogy figyelmen kívül hagyta az előzni tilos táblát és a záróvonalat, nem győződött meg az akadálytalan továbbhaladás lehetőségéről sem.

Megkülönböztető hangjelzése pedig nem volt elég hangos ahhoz, hogy az általa előzni szándékozott Trabant vezetője jól hallhatta volna.

A trabantos az ütközés pillanatában 21-23 kilométeres sebességgel haladva akart az elágazónál nagy ívben balra kanyarodni.

Az ügyész a baleset következtében elhunyt 21 éves Csizmadia Attilát, a Trabant vezetőjét is vétkesnek találta, mert a kanyarodás megkezdésekor nem győződött meg arról, hogy mögötte egy másik jármű nem kezdett-e előzésbe.

A baleset következtében a Trabant súlyos sérüléseket szenvedett utasa, a húsz éves Baráth Gyöngyi egy hónappal később a pécsi klinikán halt meg.

A szakértői véleményekre alapozott vádirat szerint a Trabant vezetője egy-másfél másodperccel a bekanyarodás előtt észlelhette volna a közeledő Audit, illetve ha szabályosan, még vagy 12-13 méter előrehaladva kezdi meg a kanyarodást, elkerülhető lett volna az ütközés, mivel addigra az őt előző Audi már elhaladt volna mellette.

Ugyancsak szakértők megállapítása szerint, amennyiben az előírtnak megfelelő erősséggel működik az Audi megkülönböztető hangjelzése, akkor azt már hat másodperccel korábban meghallhatta volna a Trabant vezetője.

Letenyei Ferenc Gyula meghallgatása során elmondta: amikor elindultak, a miniszter közölte, “szoros az idő”, ezért ahol lehet használják a megkülönböztető jelzéseket.

A fényjelzés mindvégig be volt kapcsolva, a hangjelzés pedig többször megszakítva, alkalmanként, de akkor is működött, amikor a Trabantot előzte.

A balesetet megelőző időre úgy emlékezett vissza, nem tapasztalta semmilyen jelét annak, hogy a Trabant vezetője irányváltoztatásra készült volna.

A trabantos – mondta el – a szokott tempónál lassabban, komótosan haladt.

Megítélése szerint körültekintően és biztonságosan kezdett az előzésbe, amikor a Trabant számára “érthetetlen és váratlan módon áttért a bal sávba, az intenzív fékezés és a balra kormányzás sem segített”.

A bíró kérdéseire adott válaszából kitűnt, a vádlott gyakorlott vezető, minden gépjárműtípusra van jogosítványa, negyven év alatt mintegy másfél-kétmillió kilométert vezetett balesetmentesen.

Arra a kérdésre, hogy elegendő idő állt-e rendelkezésére ahhoz, hogy a minisztert a Zala megyei hivatalos program helyszínére szállítsa, a vádlott azt mondta: a tervezettnél ugyan negyed órával később indultak el, de nem voltak késésben.

Még a tárgyalás megkezdése előtt a vádlott védője, Kocsis A. László egy nemrég meghozott legfelsőbb bírósági határozatra hivatkozva azt indítványozta, hogy a baleset során elhunyt két fiatal családját képviselő Szőgyényi József ügyvéd a bűntetőeljárásban ne gyakorolhasson sértetti jogokat, vagyis ne kapjon lehetőséget a kérdezésre, mivel a sértettek hozzátartozói maguk nem sértettek.

Az indítványozó védő szerint a nem vagyoni kártérítésre vonatkozó eljárást egy másik, polgári peres eljárás keretében kell lefolytatni.

A tárgyalás szünetében Tarr József bűntető tanácsa mérlegelte az indítványt, s döntésében helyben hagyta a vádlott védőjének kérését, ami ellen, mint mondta, a sértettek hozzátartozóit képviselő ügyvéd fellebbezhet.

Szőgyényi József bejelentette, hogy élni kíván ezzel a jogával, s ezzel együtt polgári igényt is előterjeszt.

Az ügyvéd korábban már elmondta, hogy a két elhunyt családtagjainak nevében öt-öt millió forint nem vagyoni kártérítés iránti igényt nyújtott be a Közlekedési Minisztériumhoz.

A tárgyalást pénteken a szakértők meghallgatásával folytatják.

Várhatóan ekkor Nógrádi László és felesége is részt vesz a tárgyaláson, őket sértettként hallgatja majd meg a bíróság.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.