Ordacsehi baleset – elítélték az Audi vezetőjét (2. rész)

Kaposvár, 2001. május 23., szerda (MTI) – Két év négy hónap fogházbüntetésre ítélte szerdán a Kaposvári Városi Bíróság Letenyei Ferencet, a volt közlekedési minisztert szállító Audi két halálos áldozatot követelő balesetet okozó, 56 éves vezetőjét.

Az ítélet nem jogerős.

Az ügyész tudomásul vette Tarr József tanácsvezető bíró döntését, a vádlott és védője felmentésért, illetve a büntetés enyhítésért fellebbezést nyújt be.

A bíró az ítélet indoklásában részletesen ismertette azokat a körülményeket, amelyek a baleset, szakértők által is alátámasztott, elkerülhetetlen bekövetkezéséhez vezettek.

Kitért a vádlott és a másik gépjármű, a Trabant vezetőjének, a baleset következtében még aznap elhunyt 21 éves Csizmadia Attilának a balesetet megelőző vezetői magatartására.

Megállapította, hogy elsődlegesen a megkülönböztető jelzéseit a balesetet röviddel megelőzően együttesen használó Audi vezető okolható a kettős halállal – a Trabant 20 éves utasa egy hónappal a balesetet követően meghalt – és egy súlyos sérüléssel végződő közúti balesetért, mivel a hármas tiltás – záróvonal, útkereszteződés, előzni tilos tábla – ellenére nem győződött meg arról, hogy más járművek előnyt adnak-e neki a biztonságos továbbhaladáshoz.

A bíró ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az ütközésben “közrehatott” a Trabant vezetője is, aki ugyancsak vétett a közlekedési szabályok ellen.

Kifejtette: a Trabant vezetője balra kis ívben kanyarodott, holott a közlekedési szabályok nagyívben történő kanyarodást írnak elő az ilyen esetre, valamint nem győződött meg arról, hogy nem kezdett-e előzésébe egy mögötte haladó jármű.

A szakértői vélemények alapján a bíróság megállapította, hogy az ütközés az adott sebességnél – 133-141 kilométer/óra – és adott körülmények között intenzív fékezéssel és kormányzással sem volt elkerülhető, azonban a megengedett 80 kilométeres sebesség betartása mellett, illetve amennyiben a Trabant vezetője nagy ívben kanyarodik, akkor nem következett volna be az ütközés.

Tarr József tanácsvezető bíró összegzésében rámutatott: az Audi vezetője ésszerűtlen kockázatot vállalt azzal, hogy a kereszteződést úgy közelítette meg, hogy nem győződött meg a biztonságos előzésről, s ezzel “meghatározóan közreműködött” a baleset bekövetkeztében.

A Trabant vezetője kisebb mértékben, de szintén közrejátszott ebben, így a két vezető együttes mulasztása vezetett a tragédiához.

Semmiféle késés nem indokolhat egy ilyen rohanást – jegyezte meg a bíró.

A Kaposvári Városi Bíróság az ilyen esetben adható büntetési tétel középmértékéhez közelítő büntetést szabott ki a vádlottra.

A bíróság a főbüntetés mellett Letenyei Ferencet három évre eltiltotta a közúti közlekedéstől, valamint kötelezte a csaknem négyszázezer forint perköltség megfizetésére.

A balesetben elhunytak családját képviselő ügyvéd keresetét, miszerint családonként 4,8 millió forint kártérítést követel a vádlottól, a bíróság elutasított, s egy másik, polgári peres eljárás keretébe utalta át.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.