Ordacsehi Nógrádi-baleset – jogerős ítélet

Kaposvár, 2001. szeptember 19., szerda (MTI) – Másodfokon, az első fokú bíróság által ez év tavaszán meghozott két év négy hónap fogházbüntetést mérsékelve, jogerősen 1 év hat hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte szerdán Kaposváron a Somogy Megyei Bíróság Letenyei Ferencet, a volt közlekedési minisztert szállító Audi 56 éves vezetőjét.

A bíróság a vádlottat a múlt év október 28-án, a 7-es főközlekedési úton, az ordacsehi elágazónál két halálos áldozatot követelő baleset ügyében találta bűnösnek.

A gépkocsivezető a májusi tárgyaláson úgy nyilatkozott, nem tartja magát bűnösnek, s védőjével egyetértésben a mostani tárgyaláson is a felmentését kérte.

A vád képviselője az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte

A baleset miatt néhány nappal később lemondott volt közlekedési minisztert, Nógrádi Lászlót a májusi tárgyaláson tanúként hallgatta meg a bíróság.

Akkor azt mondta: “nyugodt hangulatban utaztunk.”

A mintegy 120 kilométeres utat egy és egy negyed óra alatt kellett volna megtennie a sofőrnek.

Mózes Gábor tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor elmondta: a bíróság enyhítő körülményként elsősorban azt vette figyelembe, hogy a vádlottnak nem róható fel a késői indulás, valamint azt is, hogy nem agresszív vezető és eddig még nem okozott balesetet.

Ugyanakkor – mutatott rá a tanácsvezető bíró – az Audi vezetője tudatos gondatlansággal vádolható, mivel több közlekedési tiltást is figyelmen kívül hagyott, úgy mint záróvonal, előzni tilos tábla, illetve útkereszteződés.

Az ítélet meghozatalánál a bíróság azt is mérlegelte, hogy a baleset során ketten életüket vesztették, ketten – a volt közlekedési miniszter és a felesége – pedig súlyosan megsérültek.

Az Audival ütköző Trabant vezetője, a 21 éves Csizmadia Attila a baleset után három órával, 20 éves utasa, Baráth Gyöngyi pedig egy hónappal később halt meg.

A szakértői vélemények szerint az ütközés az adott sebességnél – 133-141 kilométer/óra -, az adott körülmények között sem intenzív fékezéssel, sem kormányzással nem volt elkerülhető.

Arra is rámutattak, hogy a baleset nem következett volna be, ha az Audi a megengedett 80 kilométeres sebességgel halad, illetve a Trabant vezetője szabályosan, nagy ívben kanyarodik.

A Somogy Megyei Bíróság a kiszabott főbüntetés mellett Letenyei Ferencet az első fokú ítélettel szemben nem három, hanem két évre tiltotta el a közúti közlekedéstől, valamint kötelezte a csaknem négyszázezer forint perköltség megfizetésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.